A kaméleon szaporodása


A párzás

A kaméleonok kb. 6-7 hónapos korukban érki el az ivarérett kort. Amikor ezt a kort elérik, a viselkedésük is megváltozik,hirtelenebb ,változatosabb hangulatúak lesznek.

Az ivarérett nőstényt és hímet fokozatosan kell megismertetni egymással. A nőstény, ha készen áll a szaporodásra és tetszik neki a hím, akkor azt a színével jelzi neki. Ha viszont az aktust elutasítja, akkor agresszívan fog a hímmel viselkedni; ebben az esetben szét kell őket választani, majd kísérletet lehet tenni a párosításra újból.

Ha a nőstény készen áll, akkor azt a hím tudni fogja. A kaméleonok között a szaporodás úgy történik, hogy a hím az ún. hemipéniszét a nőstény kloákájába helyezi. Ez a része a szaporodásnak néhány perctől néhány óráig is eltarthat, de akár az is megeshet, hogy egymás után több aktusra is sor kerül.

A nőstény képes arra, hogy a hím spermiumát a közösülés után akár még hónapokig eltárolja, ezzel képes megtermékenyíteni magát többször is, miután lerakta a tojásait.


A vemhes kaméleon, tojásrakás

Onnan lehet tudni, hogy a kaméleon vemhes, hogy a színe besötétedik és kék – citromsárga foltok és sávok jelennek meg a testén. Ilyenkor a nőstény igyekszik minél inkább eltávolodni a hímtől, természete barátságtalan, ideges lesz. Kb. 5-6 hétig fejlődnek a testében a tojások. Ha közeledik az idő a tojásrakáshoz, akkor a nőstény próbaásásokat fog csinálni, hogy felmérje, hol lenne biztonságos lerakni a tojásokat.

Ügyelni kell arra, hogy a vemhes állat mindig jól táplált legyen, ugyanis a tojásrakást követően van, hogy napokig nem eszik.

Érdemes legalább 20-30 cm mély alomban tartani a kaméleont a vemhesség idején, hogy a tojások majd el tudjanak férni rendesen; majd ő maga fogja ásni a tojásai helyét. Ha a rakás megtörtént a sisakos kaméleon kb. 20-60 db tojást fog maga mögött hagyni,a párduckaméleonok ennél jóval kevesebbet kb 10-30 db között, amiket betemetnek a tojásrakás után. Ha szeretnénk, hogy a kicsik kikeljenek, akkor ki kell venni őket és keltetőbe helyezni, ugyanis innentől az anya már nem fog törődni a lerakott tojásokkal.

Ha a tojásrakási időszaknak vége, a nőstény keres magának egy helyet, ami a tojásoktól kellően távol van és kipiheni a fáradalmait. Ha visszanyeri régi életerejét, újra fog rendesen táplálkozni, mint azelőtt.

A tojások keltetése

Először is, ha a tojásokat ki szeretnénk keltetni, el kell távolítanunk azokat a tojásokat az alomból, amik terméketlenek vagy hibásak (ilyenkor a tojások össze vannak esve és/vagy penészesek).

A kaméleon tojásainak keltetéséhez szükségünk lesz egy edényre, amibe a tojásokat biztonságosan bele tudjuk helyezni. A keltetőedényt fel kell tölteni az átnedvesített keltetőközeggel, ami lehet perlit vagy vermikulit, esetleg a kettő keveréke.

A tojásokat félig bele kell süllyeszteni a talajba és hagyni kell köztük kb. 1 cm távolságot, így láthatjuk, hogy melyik tojás milyen állapotban van (előfordulhat, hogy lesz olyan, amit ki kell venni).

A hőmérséklet és a páratartalom mértéke rendkívül fontos a tojásoknak. Legalább 25-30 celsius foknak kell lennie a keltetőedényben és mindig elég párás legyen a közeg; azonban ügyelni kell, hogy az edény felületére kicsapódott párát mindig letörölgessük, mivel ez a tojások penészesedését idézheti elő – ha ilyen történik, azt a tojást azonnal el kell távolítani, nehogy megfertőzze a többit.

A tojások kb 6-8 akár 10 hónapig is fejlődhetnek, úgyhogy egészen eddig biztosítanunk kell nekik a szükséges körülményeket. Amint kikelnek, már mászkálnak, vadásznak, elindulnak felfedezni a világot.