PÁRDUCKAMÉLEON (furcifer pardalis)

 

Ez a gyönyörű és rendkívül változatos színekben pompázó kaméleonfaj a természetben Madagaszkár szigetein, Mauritiuson és Réunion szigetén is megtalálható. A párás, sűrű lombok között tölti napjait, talajra csak ritkán merészkedik.

A hímek varázslatosan néznek ki, vannak színváltozatok egészen az égkéktől a napsárgán át a vörösig, míg a nőstények általában lila és barackszínben pompáznak. Színüket hangulatuktól és egészségük állapotától függően változtatják, ellenben azzal a tévhittel, hogy a környezetükbe való beolvadás lenne a cél.

Nemüket kifejlett korukban leggyakrabban már a színük alapján meg lehet állapítani, viszont fiatal állatnál ez a feladat okozhat némi fejtörést, ugyanis olyankor még egységes színeket viselnek. Sajnos növendékeknél nincs 100%-os módszer a nemek megállapítására, de 2-3 hónapos kortól feltűnően vastagabb a hímek farka, valamint a toroklebenyen elhelyezkedő pikkelyek közötti bőr hímeknél zöld, nőstényeknél narancsszínű.

Nappali állatok, tehát éjjel alszanak, nappal pedig vadásznak, és akkor végzik egyéb „teendőiket” is, mint például a párzást. Ha otthon arra szánnánk magunkat, hogy egy párduckaméleont szerzünk be, akkor tartsuk észben, hogy ezt az állatot nappali órákban, tehát maximum délután 3-4-ig bezárólag meg kell etetni. Növényi táplálékot egyáltalán nem fogyaszt (előfordul, hogy a terráriumi élő növényzetet megkóstolja, de nincs számára tápértéke). Kizárólag az élő, mozgó eleséget fogadja el, ez pedig lehet sáska, tücsök, csótány, különféle lárvák, melyeket mind be tudjuk szerezni kisállatokkal foglalkozó üzletekben. A párduckaméleon naponta igényli az etetést.

A párduckaméleon számára nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. A természetben a pára lecsapódása által képződött cseppecskéket iszogatja le a falevelekről, állóvízből sajnos nem iszik, ugyanis nem ismeri fel. Terráriumi körülmények között kézi permetezővel tudjuk utánozni eredeti élőhelyét, valamint emellett folyamatosan kínáljunk vizet neki fecskendőből/pipettából.

Nagyobb helyigényű állat, nagyjából 50x40x90 cm-es, álló helyzetű terráriumra van szüksége 1 db kifejlett állatnak. Szépen, sűrűn be kell neki ágakkal rendezni, melyeken függőlegesen és vízszintesen is mozoghat. Fontos, hogy jól szellőzzön a terrárium, és legyen benne sok szép műnövény is benne (esetleg igazi növényt is betehetünk). Aljzatnak a tőzeget, fakérget, kókuszrostot javasoljuk. Nem javasolt egyszerre többet tartani, kizárólag egy fér meg egy terráriumban, több állattal nem jön ki jól, bánthatják egymást.

Alapvetően egy nagyon kezes és kedves állatka a párduckaméleon, ezért szívesen szoktuk őket kezdő hüllőtartóknak is javasolni.