PÁRDUCKAMÉLEON TÁPLÁLKOZÁSA

A párduckaméleon nappal aktív állat, ami azt jelenti, hogy nappal vadászik és táplálkozik, éjszaka pedig alszik. Ebből kifolyólag fogságban is nappal, délután 3-ig bezárólag kell megetetni, minden nap egyszer.

Nem fogyaszt semmilyen növényi eredetű táplálékot, kizárólag az élő és mozgó eleség érdekli, ugyanis az felkelti vadászösztönét. Terráriumi körülmények között adhatunk neki afrikai vándorsáskát, barna tücsköt, banán tücsköt, argentin csótányt, erdei csótányt, gyászbogár lárvát, rózsabogár lárvát, viaszmoly lárvát, katonalégy lárvát, és még számos egyéb eleséget.

A párduckaméleon etetésénél elengedhetetlen tényező, hogy gondoskodjunk az állat megfelelő vitamin- és kalciumellátásáról, hogy elkerüljük a hiánybetegségeket. Ilyen speciális készítményeket könnyedén beszerezhetünk kisállat kereskedésekben, hüllőkkel foglalkozó szaküzletekben. Ezek általában por formájában kaphatók, és úgy kell az állat számára beadni, hogy az adott eleségállatokat „bepanírozzuk”, azaz beporozzuk vele finoman, mintha csak megsóznánk neki az ételt. Ezeket a mozdulatokat építsük be neki a napi etetési rutinjába.

Hogy kényelmesebb legyen számunkra az élő rovarokkal való etetés, ma már nagyon sokféle eszköz áll rendelkezésünkre, mint például az ún. „faunarium”, mely egy eleségállatok tartására való praktikus dobozka, vagy például az eleségfogó csipesz, azoknak, akik nem tudnak megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy kezükből adják oda a rovarokat.

Ha már a párduckaméleon táplálkozásáról beszélünk, nem árt szót ejteni az itatásáról is. A szabadban a pára kicsapódása által képződött cseppeket iszogatja le a falevelekről, így nekünk ezt a terráriumon belül szimulálnunk kell, mivel az állóvizet nem ismeri fel. Ezt meg tudjuk tenni egyszerű kézi permetezővel, valamint ködösítőgéppel. Kiegészítésként elengedhetetlen az, hogy folyamatosan kínálgassunk neki vizet fecskendőből, pipettából, és jó, ha erre minél fiatalabb korában rászoktatjuk.