A PÁRDUCKAMÉLEON KÉZHEZ SZOKTATÁSA

A párduckaméleon egy alapvetően kedves és nyugodt állat, nem harapós vagy agresszív, ezért szívesen szoktuk javasolni kezdő hüllőtartóknak, vagy nagyobb gyerekeknek is.

Ha az állat már az elején barátságosan közeledik felénk, akkor úgy vehetjük kézbe, hogy elölről vagy oldalról (semmiképpen sem felülről vagy hátulról, mert ragadozónak hihet minket és megrémül) tegyük elé a kezünket és hagyjuk, hogy rámásszon, vagy toljuk be az ujjainkat a lábai alá szépen lassan. Itt fontos a türelem, minden hirtelen mozdulatot el kell kerülnünk. Ne simogassuk a testét, nem tesz jót az állatnak, ezért gyerekeknek is csak olyanoknak lehet odaadni, akik ezt meg tudják érteni.

Honnan tudhatjuk, hogy nincs hozzánk kedve, fél tőlünk? Ilyenkor nagyon jellegzetes a viselkedésük. Felfújják a tokájukat, esetleg tátognak, fújtató hangot kiadva, mintázatuk kontúrosabb, erősebb lesz, színük élénkebb és hirtelen változó, testükkel pedig elhajlanak tőlünk, esetenként kapkodnak a kezünk felé, mintha meg akarnának harapni. Ebben az esetben lehet, hogy kicsit több időt fog igénybe venni a kézhez szokás, ez állatonként eltérő – lehet 1 hét, vagy 1 hónap is.

Mindenképpen tartanunk kell a rendszerességet, és naponta érintkezni vele 10-15 percekre, hogy lássa, nem esik bántódása az embertől. Lehet neki kedveskedni eleségállattal úgy, hogy a kezünkből kapja meg a rovart, így az agya az étel forrásaként fogja a kezünket felfogni, és már kevésbé fog tőle tartani egy idő után. Ugyanezt a vízzel is meg lehet vele csinálni, azaz kínálgassunk neki folyamatosan vizet fecskendőből vagy pipettából.

Felmerülhet a kérdés, szokott-e a harapni a kaméleon? A válasz az, hogy nagyon-nagyon-nagyon ritkán. A párduckaméleon csak akkor szokott harapni, ha életveszélyben érzi magát, és úgy érzi, hogy nem tud elmenekülni. Szerencsére nem kell tartanunk a harapásától, emberre szinte teljesen ártalmatlan, és inkább kellemetlen, mint fájdalmas érzés – általában vérzést sem tud okozni.

Mindent összegezve, ha kellőképp türelmesen és fokozatosan állunk hozzá, akkor szinte bármelyik kaméleont kezessé tehetjük.