A PÁRDUCKAMÉLEON ÉLŐHELYÉNEK KIALAKÍTÁSA

 

Természetesen, mint a legtöbb háziállatnál, a párduckaméleonnál is arra kell törekednünk, hogy minél jobban hasonlítson a terráriuma az eredeti élőhelyére. A természetben a fák ágain tölti napjait, sűrű lombok között, magas páratartalomban és magas hőmérsékleten.

Nagy helyigénnyel rendelkezik, egy felnőtt állatnak legalább 50x40x90cm-es helyre van szüksége. Fontos, hogy kizárólag egyedül lehet őket tartani (1 terráriumban 1 állat), ugyanis már attól idegesek, zaklatottak lesznek, ha meglátnak egy másik fajtársat. Territóriumukat rendezzük be sűrűn ágakkal, melyeken vízszintesen és függőlegesen is mozoghat, valamint tegyünk be neki gazdag növényzetet (lehet műnövény is), mely remekül szolgálhat a rejtőzködés eszközévé. Igazi növényt cserepestül betehetünk, nem teszi tönkre, a fikuszt és a schefflerát szoktuk javasolni. Sajnos a terráriumban az élő növény sokszor csak rövid életű, valamint a kaméleon is szeret bele-bele kóstolgatni alkalmanként. A talajon természetes aljzat terüljön el, mely nem szükséges, hogy vastag legyen, elég nagyjából 4 cm. Anyaga lehet fakéreg, tőzeg, kókuszrost, vagy akár műfű is.

Ami nagyon fontos a párduckaméleonnál, az a világítás kérdése. Két fő izzó van, amire szüksége lesz, az egyik meleget fog neki leadni, a másik UVB fényt, mely a természetes napfényt utánozza, és elengedhetetlen a kaméleon egészségéhez. Szerencsére ma már széles választékban kaphatunk hüllőknek készült UVB izzót, ezt 6-7 havonta érdemes lecserélni, mert elveszti erejét ezidő után. A terráriumban a hőmérséklet körülbelül 26-27 fokon legyen, ezt az értéket jó minőségű terráriumi hőmérővel remekül ellenőrizni tudjuk. Az izzókat úgy helyezzük el, hogy felülről süssenek a kaméleonra, valamint lehetőleg a fémrács szellőzőn át jöjjön a fény, ugyanis az üveg megszűri az UVB-t. Ügyeljünk rá, hogy ne tudja a kaméleon a forró izzókat megérinteni, vagy túl közel menni hozzájuk, mert akár meg is égetheti magát. A legjobb, ha időkapcsolóra tudjuk kötni a lámpáit, és úgy állítsuk be, hogy kb. 12 órát legyen fénye és 12 órát legyen sötétség nála.

A terráriumot takarítani tilos vegyszerekkel! A sok párának köszönhetően gyakran vízköves lesz az üveg, de ezt ecetes vízzel, vagy speciális terráriumi tisztító oldatokkal remekül el lehet távolítani. Azért nagyon fontos ezt észben tartani, mert az állat sokat fog inni az üveg felületéről, és nem szabad, hogy bármilyen idegen anyag, kemikália legyen rajta, nehogy az állatban kárt okozzon. Lehetőleg hetente egyszer takarítsuk ki az otthonát, beleértve az alomcserét, és a mászóágak letisztítását, fertőzések elkerülése végett.

Végül, de nem utolsó sorban a terrárium elhelyezkedése sem mindegy. A párduckaméleon jobban érzi magát, ha nem a legforgalmasabb helyiségben van elhelyezve, valamint azt sem kedveli, ha huzatos, ablakhoz közeli helyen van. Ha a nappaliban kap helyet, és esetleg éjszaka is tartózkodunk még ott (gondolunk itt TV nézésre, stb.), akkor gondosan takarjuk le az állat terráriumát egy pokróccal, nehogy zavarjuk őt a sok fénnyel, miközben ő alszik (hangok nem szokták érdekelni).