KAMÉLEONOK BETEGSÉGEI


Dehidratáltság

         
Ez a betegség „szerencsére” igen látványos tüneteket produkál. A beesett szemek, a rugalmatlan bőr, ritka és száraz széklet mind arról árulkodnak, hogy kedvencünk kiszáradt. Nagyon komoly problémát tud okozni, ezért nagyon fontos, hogy állandóan itassuk az állatot, lehetőleg fecskendővel vagy pipettával, hogy minél több folyadékhoz juttassuk. Legyünk türelmesek és addig kínáljuk a vízzel, amíg el nem fogadja, hogy megelőzzük a további bajt. Ha hosszú ideig nem kap megfelelő mennyiségű folyadékot az állat, akkor veseelégtelenség is kialakulhat nála.


Kalcium hiány

         
Leginkább onnan állapíthatjuk meg, hogy kedvencünknek ez a problémája, hogy feltűnően remeg, már-már didereg, és csontjaik elgyengülnek, egyre több időt tölt a földön és elveszti aktivitását. Sokszor az állat rosszul célozza meg az eleséget, ügyetlenül kapaszkodik. Ha az a gyanúnk merülne fel, hogy esetleg a kaméleon kalcium hiányban szenved, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz, aki injekció segítségével segíteni tud állatkánkon.


Köszvény

         
Abban az esetben szokott kialakulni, amikor az állat nem jut megfelelő mennyiségű folyadékhoz. Ilyenkor az állat veséje nem tud normál módon működni, ez pedig megemeli a vérének a húgysav-tartalmát, ami további igen súlyos következményeket eredményez, nem ritkán az állat halálához vezet. Meg tudjuk előzni kellő mennyiségű víz bevitelével, mely rendben tartja a kaméleon anyagcseréjét.


D-vitamin hiány

         
Ezt a betegséget általában csak akkor ismerjük fel, amikor a dolog már nagyon előrehaladott, például torzult az állat sisakja, kisebbre nőtt a teste. Ez még önmagában nem halálos, de megrövidíti az állat életét, ezért mindig figyeljünk oda arra, hogy egy jó minőségű UVB lámpát kapjon és állandó vitaminellátásban részesüljön – ezzel megelőzhető a baj.


Gombás fertőzések

         
Ha gombás fertőzése van a kaméleonnak, az általában a testén éktelenkedő furcsa foltokból állapítható meg. Általában a vedléssel hozható összefüggésbe, valamint a túl magas páratartalommal. Fontos, hogy ha azt vesszük észre, hogy a következő vedléssel sem javul a helyzet, a páratartalom csökkentése ellenére sem, vagy azt látjuk, hogy a folt terjedni kezdett, akkor mindenképpen vigyük el állatorvoshoz a kaméleont!


Szemgyulladás

         
Nagyon ritkán előfordul, hogy a kaméleonnal a szemébe belemegy valami, vagy vedlésnél valami komplikáció lép fel, és így a szeme begyullad, akár váladékozik. Patikában kapható szemcseppel próbálhatjuk javítani a helyzetet, de ha nem javul, akkor irány az állatorvos!


Kloáka kiugrása

         
Ha ilyet látunk, akkor a legjobb, ha inkább nem próbálkozunk azzal, hogy magunk visszatoljuk neki, hanem vigyük el orvoshoz, aki szakszerűen helyére teszi, esetleg bevarrja az adott területet. Amíg nem tudjuk neki ezt biztosítani, addig tartsuk a területet tisztán, nehogy elfertőződjön.

Bármi kérdésetek van ezzel kapcsolatban keress minket e-mailben!