A kaméleonok táplálkozása

 

 

 A kaméleonok étrendjüket nézve rovarevőnek mondhatók, de előszeretettel csipkednek le a szobanövényekből is. Csak olyan dolog kelti fel az érdeklődését, ami él és mozog. Következésképpen ne adjunk neki szárított rovarokat.

 

Étvágyuk változó, mint az embereknél is, a kaméleonoknál is néha többet esznek, néha kevesebbet. De függhet a napszaktól vagy éppenséggel kedélyállapotától, hőmérséklettől.

 

 

Mennyi eleséget kaphat a kaméleonunk?  A kaméleont gyakorlatilag nem lehet túletetni, mert ha nem éhes, akkor egyszerűen nem fog enni.  Ideális, ha reggelente adunk neki annyi eleséget, ami egész napra elég neki.


Mit ehet?  
A kaméleonok is szeretik a változatos étrendet, ahogy mi is, ezért próbáljunk neki mindig mást adni ne csak egy féle eleséget.  A tenyésztett eleségállatok közül a következőket adhatod neki: sáska, tücsök, lisztkukac, viaszmoly lárva, házi légy, muslinca, rózsabogár lárva és próbálkozhatunk csótánnyal is.

A fitalabb kaméleonoknak érdemes adni röpképtelen muslicát vagy muslincát (ki hogy mondja..), mert így jobban fog fejlődni  vadász ösztönük, a jó tápértéken kívül muslica vadászat közben olyan érzékeket kell használniuk amiket más eleségállat levádászása közben nem

(Ezekről bővebben tájékozódni és rendelni belőlük az Eleségállat menüpont alatt tudsz)

Az eleség állt mérete ne legyen nagyobb annál, mint ami belefér a szájába, erre figyeljünk oda, mert a fiatalabb kaméleonok még ügyetlenek és nem tudják felmérni a képességeiket így meg fognak próbálni megenni olyan eleséget, ami a torkán is akadhat. Nekik kicsi tücsköt adjunk vagy apró sáskát. Ahogy növekedik, majd idővel egyre nagyobb eleségállatokat adatunk neki.

Minden esetben vitaminozni kell az az eleséget, mert a fogságban tartott kaméleonok nem jutnak hozzá minden nyomelemhez, amit a természetben megkap. Ennek a vitamin készítménynek kell tartalmaznia: kalciumot, foszfort és D vitamint. Elengedhetetlen az UVB fény, hogy ezek könnyebben beépüljenek kedvencünk szervezetébe.


Hogyan vitaminozzuk be a táplálékot?  
Tegyünk be egy nagyobb dobozba vagy magasabb edénybe annyi eleséget, amennyit oda szeretnénk adni a kaméleonunknak. Majd szórjunk bele egy nagyon keveset a vitaminporból és enyhén rázzuk össze, forgassuk őket meg, hogy rájuk tapadjon a vitamin. Ha végeztünk öntsünk be őket a terráriumba és máris fogyaszthatja őket kedvencünk.