A kaméleonok itatásáról

Sokakban felmerül kérdésként, hogy hogyan is kell megitatni családunk új házi kedvencét. Éppen ezért elkészítettük nektek ezt a rövid összefoglaló cikket, melyből könnyen megtanulhatóvá válik ez a mindennapos kaméleonitatási „rituálé”.


 

Mikor kaméleonunk csak nevelő terráriumban van, viszonylag egyszerű a feladat. Nem kell mást tennünk, mint permetezőnkkel befújni a terrárium üvegfalát, valamint a benne lévő élő vagy műnövény leveleit. Ezzel ugyanis nemcsak a páratartalmat tudjuk szabályozni, de kaméleonunkat is vízhez juttatjuk. Az állat a vízcseppek lenyalogatásával jut folyadékhoz.
 

Fontos, hogy kaméleonunknak naponta kétszer is szükségük van itatásra. Nyáron, mikor melegebb van, pedig megnőhet vízigényük, úgy, ahogyan nekünk is, ezért ekkor akár napi 3-4-szer is érdemes kaméleonunkat megitatni.

 

Apró praktika, hogy csapvíz helyett szénsavmentes ásványvízzel permetezünk a terráriumba, így megakadályozzuk a vízkövesedést és kaméleonunk is jobb minőségű vízhez fog így jutni. (desztilált/ioncserélt vizet tilos!)
 

Ha kaméleonunk már elérte az 5-6 hónapos élettartamot és nevelő terráriumát véglegesre cseréltük, már más módon kezdhetünk vizet biztosítani a számára, mert ekkor már nem elég az a folyadék amit a vízcseppek lenyalogatásával a kaméleon magához tud venni.
 
 

Fogjunk egy fecskendőt, pipettát, vagy épp a permetezőt (óvatosan nyomva, hogy csak csepegtessen) és tartsuk a kaméleon elé, hogy le tudja róla nyalogatni a vizet. Természetesen ez nem fogja helyettesíteni a napközbeni párásítást, viszont így tudjuk majd kielégíteni a kaméleon korral növekvő vízigényét.

Ha mindent jól csináltunk, idővel, ha már kaméleonunk megszokta a permetezőből az itatást, előbb-utóbb már rutin lesz nála hogy ha szomjas, és elé tartjuk a permetezőt, fel fogja ismerni, odamegy és ő szeretne majd inni belőle. Lehetőség szerint ha lecseréljük a permezetőt, ügyeljünk rá hogy ugyanolyat szerezzünk be, hogy ne legyen neki idegen.

(sok türelem kell hozzá hogy megtanulja hogy permetezőből is ihat közvetlenül, de megéri a fáradtságot)

 

Illetve, lehet ezt automatizálni is!  A természetben a levelekről lefolyó vizet szokták a kaméleonok lenyalogatni, de már vannak olyan készülékek amik ezt a folyamatot letudják utánozni ezzel őt kicsit megvezetve! 

Ha már szeretnénk ezt az itatási folyamatot automatizálni EZT  a készüléket javaslom, ez szinte minden kaméleonnál beválik!