A kaméleon élőhelyének kialakítása

Fontos, hogy kaméleonunk lakóhelyét megfelelően alakítsuk ki, és elsődlegesen azt vegyük figyelembe, hogy neki mi a jó és nem azt, hogy milyen mutatós. Ez csak másodlagos szempont legyen. Igyekezzünk a terráriumot úgy berendezni, hogy az minél jobban hasonlítson természetes élőhelyéhez.

Első lépés a terrárium kiválasztása! Lehetőleg álló terráriumra essen a választás, mert a kaméleon szeret fel-le közlekedni, így szabályozni magának a hőmérsékletét. Ha tehetjük, a terrárium hátterezett legyen, amin az eleségállatok előszeretettel mászkálnak, így könnyedén levadászhatja őket állatunk.  A jó szellőzés is nagyon fontos, mivel a kaméleonok igen párás környezetben élnek (erről bővebben a Párásítás menüpont alatt olvashatsz), ezért a terrárium könnyedén bepenészedhet. Pontosan ezért a mi terráriumainkat alul és felül rozsdamentes acél szellőzőráccsal láttuk el, ami ezt megakadályozza.


A terrárium beszerzése két fázisban javasolt. A fiatal kaméleonok számára a terrárium nagysága ne legyen nagyobb, mint 30x30x50cm, mert nehezen fogja megtalálni a táplálékát. Ebben a terráriumban tarthatjuk őket 5-6 hónapos korukig, utána szerezzük be kaméleonunk végleges otthonát, ami min. 50x40x90cm-es legyen vagy akár annál nagyobb. Erről bővebben a Terráriumok menüben olvashatsz.

Most akkor rendezzük be a terráriumot! 🙂

Kezdjük felülről és haladjunk lefelé! A terrárium tetején két fajta lámpát helyezzünk el, egy melegítő lámpát és egy UVB lámpát (ezekről bővebben Világítás menüben olvashatsz). Nem ajánlunk belógatós lámpákat, mert kedvencünk könnyedén megégetheti magát. Fontos, hogy ne közvetlen az üvegfelületre helyezzük a lámpákat, mert az UVB fényét az üveg megszűri. Ideális egy olyan terrárium, aminek a tetején szellőzőrács van, így könnyedén áthatol rajta az UVB sugara (ennek az izzónak fél méter a hatótávolsága).

Szükségünk lesz kapaszkodó ágakra, hiszen a kaméleonunk ezen fog közlekedni a terráriumban. Az ágak ne legyenek vastagabbak annál, mint amit átér, mert kellemetlenségeket fog okozni neki. Az ágakat ne a földről szedjük fel, mert azoktól megbetegedhet állatunk. Az ágakat rögzíthetjük egymáshoz gyorskötőzővel vagy összeköthetjük spárgával is akár. A terrárium teteje alatt alakítsunk ki nekik 1-2 vízszintes, sütkérezésre alkalmas ágat, ami a terrárium tetejétől kb 10-15 cm-re legyen. Mivel a kaméleon hajlamos „ottfelejteni” magát a kellemes meleg alatt, nekünk kell vigyáznunk rá, nehogy megégjen a kis kedvencünk.

Tegyünk be a terráriumba növényeket is, ami nem csak dekoratív lesz, hanem kaméleonunk mászkálását és közlekedését segíti, de a párásításban is hasznos. Mivel a kaméleonok nem ismerik fel az álló vizet, a növények leveléről nyalogatják le a vízcseppeket és így folyadékhoz tudnak jutni. Nem mindegy, milyen növényt választunk, erre alkalmas növények például a Schefflera és a Ficus amiket minden nap reggel és este permetezővel le kell locsolni. Ezeket az Egyéb Felszerelés menüpont alatt találod.

Aljzatnak használhatunk pl. kókuszrostot, ami nem csak szépen mutat, de megvédi állatkánkat az esetleges eséstől, így tompítva a zuhanást. Vékonyan fedjük be vele a terrárium alját. Ne tegyük a kókusz rostot túl vastagon, mert az eleség elbújhat benne.

A terráriumot rendszeresen takarítsuk. Ahogyan az ember, a kaméleonok is szeretik a tiszta és higiénikus környezetet. Az aljzatot kb 3 hetente cseréjük ki, vagy ha a szükség úgy követeli, akár gyakrabban. A keméleonnak nincs szaga, viszont a terrárium alján összegyűlt ürülék büdös lehet, így ezt minél gyakrabban szedjük össze és legalább 4 hetente végezzünk egy nagytakarítást. A kaméleonok nem eszik meg a levedlett bőrüket, így ezt is távolítsuk el a terráriumból. Az üveget is mossuk le vegyszermentes tisztítószerrel pl. ecettel vagy citromlével, majd tiszta vízzel törölgessük át, mielőtt kedvencünket visszatennénk. Fontos! Ne használjunk vegyszert!

Végül a terrárium elhelyezése.

Otthonukat lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol éri őket természetes napfény is, de ne közvetlenül a tűző napra, mert kaméleonunk hőgutát kaphat. Lehetőleg minél magasabb helyre kerüljön (de persze számunkra könnyen elérhető helyre), hogy érezze a magasságot, hiszen természetes élőhelyén a fákon él a magasban. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen visszatükröződő felület mellett, mert ha meglátja magát valahol, stresszes lesz (azt hiszi egy másik kaméleont lát és támadni akarja), ami nem használ neki. Ugyanígy célszerű figyelni arra, hogy ha kaméleonunk a háttérképünk a monitoron, az ne vele szemben legyen, ne kelljen folyamatosan a „riválisát” néznie.