A terrárium párásítása

A párásítás nem egy olyan nehéz dolog, mint ahogy elsőre hangzik. Arról van szó, hogy minden nap reggel és este lehetőleg bepermetezzük a terrárium falát és a benne található növényeket egy egyszerű kézi permetezővel, de kapható gombnyomással működő változatban is!
(lásd az Egyéb Felszerelések menüpontnál)

A kaméleonok, mint már említettük, nem ismeri fel az álló vizet így a terrárium faláról és a növényekről nyalogatja le a szükséges folyadékot. Ha a kaméleonunk nem látjuk inni, ne essünk kétségbe, nem jelenti azt, hogy beteg lenne. Hiszen ők a levegő párájából is ki tudják nyerni azt a folyadék mennyiséget, amire szükségük van ezen kívül az eleségállatok teste is nagyrészt víz.

 

 

Figyeljük rá, hogy ne párásítsuk túl a terráriumot, kb 50-60 % az ideális páratartalom, amit mérni tudunk egy páratartalom mérővel, amit a fenti link alatt szintén megtalálsz. Ennek érdekében ne tegyünk a terráriumba vizes tálat, egyrészt mert nem isznak belőle, másrészt a túl nagy páratartalom miatt a kaméleonok megbetegedhetnek és az eleségállatok is bele fulladhatnak, ami nem túl szerencsés.

Permetezéskor figyeljünk rá, hogy ne érje a kaméleont közvetlenül a víz. Ha vedlési időszak van és látjuk, hogy állatunk küzd vele, akkor nyugodtan permetezzünk akár napi háromszor, ezzel segítve őt a vedlésben.  A száraz levegő ilyenkor kifejezetten rossz. Ebben az esetben az állatra is fújhatunk vizet nagyon enyhén.

Ne felejtsük el a minden napi permetezést, ez nagyon fontos!

Érdekel mit eszik a kaméleon? Olvasd el a Táplálkozás menüpont alatt!