A sisakos kaméleon természetes élőhelye

 

 

 

 
Sisakos kaméleon természetes előhelye: Jemen

 A sisakos kaméleon Jemen és Szaúd-Arábia Vörös-tenger menti hegyeiben, félsivatagokban, cserjés-fás területeken, vagy akár öntözött kertekben él. A többi kaméleonhoz hasonlóan a fák ágai között mozog. Nappali állatok. Bár elsősorban rovarevők, étrendjüket időnként kiegészítik falevéllel, gyümölcsökkel és bimbókkal is. Zsákmányát lesből, rendkívül hosszú nyelvének gyors kiöltésével és a rovar megragadásával fogja el. Vízszükségletét a leveleken található cseppekből elégíti ki, az álló vízfelületet fel sem ismeri és ha a terráriumban csak ilyen áll rendelkezésére, akkor kiszáradhat.

 

 


Jemen időjárása épp olyan változatos, mint a domborzata, bár az évszakok annyira nem térnek el egymástól.
Ha már domborzat, ejtsünk is szót róla; Jemen büszkélkedik hegyvidékkel, aminek a legmagasabb pontja 3666 méteren található. Északi és keleti irányban következik a felföld, majd a partvonal a Vörös-tenger mellett húzódik. A szigetvilágnak pedig 120 tagja van.

 

 

 

A partvidék száraz és forró. A csapadékmennyiség évi 100 mm körüli. A hegyvidék nyugati része viszont az Arab-félsziget legcsapadékosabb területe, a csapadékmennyiség néhol eléri az évi 1000 mm-t. Tovább keletre és északra a csapadék mennyisége megint csökken, a Rub al-Khali sivatagban szinte sohasem esik az eső. Jemen belső területein igen nagy a napi hőmérséklet ingadozás: az éjjeli fagypont körüli hőmérséklet váltakozik a nappali 30 °C-kal.

 

 

 

Jemen Ománnal és Szaúd-Arábiával határos. Az ország kétharmad része lakatlan. A keskeny tengerparti sávtól nyugatra magasba nyúló, több mint 3000 méter magas hegylánc húzódik, majd ez a lánc szép lassan ereszkedni kezd, nagy kiterjedésű felfölddé szelídül.Az Arab-sivatag az ország északi részétől az Arab-tenger partjáig tart. Jemen az Arab-félsziget legkevésbé sivatagos országa, amely az évente kétszer ide is elérő monszunesőzéseknek köszönhető. A csapadékos évszak márciustól májusig és júliustól szeptember elejéig tart. A tengerparti területeken óriási hőség és meglehetősen magas páratartalom uralkodik, télen se ereszkedik a hőmérő higanyszála 30 fok alá. A felföld időjárása sokkal kellemesebb, az átlagos hőmérséklet ezen a területen 25 fok körül alakul. A legtöbb csapadék a hegyekben, a legkevesebb értelemszerűen a sivatagban hullik.