A kaméleonok táplálkozása 

 

 

 A kaméleonok étrendjüket nézve rovarevőnek mondhatók, de előszeretettel csipkednek le a szobanövényekből is. Csak olyan dolog kelti fel az érdeklődését, ami él és mozog. Következésképpen ne adjunk neki szárított rovarokat.

 

 

Étvágyuk változó, mint az embereknél is, a kaméleonoknál is néha többet esznek, néha kevesebbet. De függhet a napszaktól vagy éppenséggel kedélyállapotától, hőmérséklettől.

 


 

 

 

Mennyi eleséget kaphat a kaméleonunk?  A kaméleont gyakorlatilag nem lehet túletetni, mert ha nem éhes, akkor egyszerűen nem fog enni.  Ideális, ha reggelente adunk neki annyi eleséget, ami egész napra elég neki.


Mit ehet?  
A kaméleonok is szeretik a változatos étrendet, ahogy mi is, ezért próbáljunk neki mindig mást adni ne csak egy féle eleséget.  A tenyésztett eleségállatok közül a következőket adhatod neki: sáska, tücsök, lisztkukac, viaszmoly lárva, házi légy, muslinca, rózsabogár lárva és próbálkozhatunk csótánnyal is.

A fitalabb kaméleonoknak érdemes adni röpképtelen muslicát vagy muslincát (ki hogy mondja..), mert így jobban fog fejlődni  vadász ösztönük, a jó tápértéken kívül muslica vadászat közben olyan érzékeket kell használniuk amiket más eleségállat levádászása közben nem

(
Ezekről bővebben tájékozódni és rendelni belőlük az Eleségállat menüpont alatt tudsz)

Az eleség állt mérete ne legyen nagyobb annál, mint ami belefér a szájába, erre figyeljünk oda, mert a fiatalabb kaméleonok még ügyetlenek és nem tudják felmérni a képességeiket így meg fognak próbálni megenni olyan eleséget, ami a torkán is akadhat. Nekik kicsi tücsköt adjunk vagy apró sáskát. Ahogy növekedik, majd idővel egyre nagyobb eleségállatokat adatunk neki.


Minden esetben vitaminozni kell az az eleséget, mert a fogságban tartott kaméleonok nem jutnak hozzá minden nyomelemhez, amit a természetben megkap. Ennek a vitamin készítménynek kell tartalmaznia: kalciumot, foszfort és D vitamint. Elengedhetetlen az UVB fény, hogy ezek könnyebben beépüljenek kedvencünk szervezetébe.


Hogyan vitaminozzuk be a táplálékot?  
Tegyünk be egy nagyobb dobozba vagy magasabb edénybe annyi eleséget, amennyit oda szeretnénk adni a kaméleonunknak. Majd szórjunk bele egy nagyon keveset a vitaminporból és enyhén rázzuk össze, forgassuk őket meg, hogy rájuk tapadjon a vitamin. Ha végeztünk öntsünk be őket a terráriumba és máris fogyaszthatja őket kedvencünk.