Minden aljzatról - Kaméleon terráriumba melyik aljzat legyen?
Többen is kérdezitek, hogy mi az ideális aljzat, talaj a kaméleon terrárium aljára?

Megoszlanak a vélemények erről, de minden egyes aljaznak használható anyagot megpróbálok elemezni nektek. Olvasd végig is tudd meg melyik aljat miért jó és miért nem!

Homok:

 

Ez az aljzat nagyon rossz választás, mondhatni nem is lehetne rosszabb!
A kaméleonok bőrét irritálja, ha érintkezik vele, ha nedves, akkor rá is ragad és kiszárítja a bőrét és teljesen dehidratált lesz a kaméleonod.
Ha táplálkozik, és rá lő az eleségállatokra, pl tücsök vadászat közben belelő a homokba akkor belekerül a szájába, ami igen kellemetlen lehet! Nem csak nyelvét sértheti meg vele, de a gyomrába is bekerül és jó esetben kínok kínja között távozik a szerzetéből, de nem ez jellemző!
Összegyűlik a gyomrába és belülről fertőződik meg a kaméleon, nem tudja megemészteni egyszerűen!

Tehát ezt mindenképpen kerüld!

Mű fű


 

Sokan szokták még ezt is javasolni, mi a helyzet ezzel?

Szép és esztétikus látványt nyújt a műfű a terrárium alján, DE!
Minden alkalommal mikor bepárásítasz, a kaméleon terráriumba az üveg falán oldalt lefolyik a víz és ez a víz befolyik a műfű alá, ami természetesen olyan gyorsan bepenészedik, berohad, mint annak rendje. Illetve ha bemászik alá egy rovar az is oda rohad, fertőző, egy igazi baci tanya lesz, ha nem figyelünk oda rá, fokozott figyelemmel!
Egy előnye van, könnyű tisztítani, így ha ezt választjuk, aljzatnak minden nap kétszer mossuk át alaposan forró vízzel aztán a terrárium alját és a műfű alját is töröld szárazra.

Fenyő kéreg – mulcs
 

Következő a sorban a fenyőkéreg – mulcs

Ezek is nagyon szépek tudnak lenni a terrárium aljába és ezzel ki is merítettük az előnyeit. Talán azt tudnám még ide sorolni, hogy ha a kaméleon a terrárium aljára lepottyan, valamilyen szinte felfogja az esést.

Nem annyira ajánlatos, a fenyőkérgek közt könnyedén elbújnak az eleségállatok és ez nem csak azért rossz, mert így több eleségállatot kell vennetek, hanem akik nappal elbújnak, a terrárium alján azok éjszaka mikor a kaméleon alszik, előjönnek, és táplálék hiányában elkezdenek a kaméleon ürülékéből lakmározni és reggel pedig a kaméleon mit sem sejtve ezt a tücsköt jó ízűen el is fogyasztja, ami csúnya fertőzésekhez is vezethet akár.

Másik ok, hogy amikor lent mászkál a tücsök vagy a sáska a terrárium alján és a kaméleon éppen eleségállat vadászatot tart rálő, a tücsökre mondjuk, és az elugrik, a félre sikerült támadás eredménye kétféleképpen is zárulhat:

Egyik, hogy rálő a kéregre, amit aztán a szájába is vesz és akár meg is fulladhat tőle.
Másik, hogy a fenyő kéreg egy hegyes, éles végét találja el, ami fel is sértheti, meg is vághatja a nyelvét, ami végzetes lehet egy kaméleon számára, értelem szerűen ezt sem javaslom.

Kókuszrost:
 

Ez az aljaz az eddigiek közt az első, amit nyugodt szívvel ajánlok nektek, ezt, ha beteszed, az aljára az eleségállatok nem nagyon túrják be magukat az aljára és mivel, hogy nem éles így közvetlen életveszélyben sincs az állat, ha rá lő a táplálékállatokra.

Az alján szét kell teríteni vékony rétegben, elvonja a szagokat és a nedvességet, így ha fa terráriumba tartod is ideális nedvszívó lehet.
2-3 hetente érdemes cserélni, általában préselt kókusz kocka formájában lehet kapni, többek között nálunk is ITT

Ez is szép és esztétikus dísz a terrárium aljára.

Háztartási papírtörlő:
 

Ez nem túl szép, de nincs is semmi hátránya!

Ezt nyugodtan berakhatod a terrárium aljába, a lehullott ürüléket könnyedén tudod cserélni ezzel, a kaméleonnak nem ártasz vele, ha ezt használod. Ezt akár minden nap cserélni kell, mert hamar szétázik, de bátran használjátok.

Üres terrárium fenék:

Ezzel sincs semmi gond, nincs negatív következménye annak, hogy a kaméleon terrárium alján nincs semmi!
Egy egészséges kaméleon nagyon ritkán szokott a földre lemenni, szóval ő nem fogja hiányolni az aljatot!

Nem túl esztétikus nyilván, de inkább a semmi, mint valami ártalmas!

 

Remélem segíteni tudtunk ezzel a kis irománnyal is!