Kaméleon és más hüllő terrárium - a világítás kérdése, kívülről vagy belülről?

Sokan tettétek fel a kérdést, nem csak kaméleon, de szakállas agáma, leopárd gekkó terráriumokkal kapcsolatban is, hogy hogyan oldjátok meg a világítást?!


A hüllők mint tudjuk változó testhőmérsékletű állatok így a testmelegségüket a izzók, illetve nap melegségéből tudják felvenni.

Viszont, ők nem érzékelik a melegséget olyan szempontból, hogy nem érzi meg, ha mondjuk, túl meleg van és sokkal erősebben éri őt a hő mint általában.Hogy miért tértem most ki erre?


Mert többen is belülre kértétek a világítást vagyis, hogy a foglalatot a terrárium belsejébe helyezzük el, ami nem egy bölcs dolog, a fentebb említettek miatt, mert ha belülre rakjuk a melegítő izzó és az uvb izzót és túl közel kerül hozzá, ne adj isten érintkezik is vele a teste akkor nagyon csúnyán meg tudja magát égetni a kaméleon vagy bármilyen hüllő!

Úgy égeti meg magát, hogy szegényke mit sem érzékel ebből és már tele is van égési sérülésekkel, amik vagy begyógyulnak, vagy nem így nem ajánlom tényleg a belső világítást!

(Itt egy példa egy kaméleon égési sérülésére)

 


Agáma és gekkóknál is hasonló a helyzet, mert ő is fel tud mászni a terrárium hátfalán és ugyan abba a problémába ütközünk!


Hogy mi a megoldás?


A terrárium tetején jó esetben található egy rozsdamentes acélszellőző (mi is csak így készítjük el a terráriumokat) és ennek a tétjére helyezünk el egy lámpatestet, lámpa búrát aminek a belsejébe bele tekerjük az izzót!


Ez a búra nem csak, hogy egy pontra lefelé koncentrálja a hőt, de így már van kellő távolság az állat és a hőforrás közt.  A látását sem károsítja a túl közeli izzó és az esetleges égési sérüléseket is elkerülhetjük!


Ajánlott kerámiát használni, mert ezek nagyon magas hőfokon vannak égetve többnyire (kivéve a virág cserép) és így leadja a hőt és nem forrósodik túl mint egy fém testnél mondjuk.

 


Nálunk is be tudjátok szerezni 2490 Ft/ db áron választható színnel.


Remélem ezután nem fog történni több égési sérülés egy hüllővel se!